VOOR WIE


In mijn praktijk begeleid ik mensen die door een ingrijpende gebeurtenis vastlopen in hun leven, niet meer (goed) functioneren en zichzelf niet meer  begrijpen. Ik help ze hun gevoelens en gedrag te verstaan en hoe er mee om te gaan. Zodat ze weer grip op zichzelf krijgen en kunnen genieten van het leven.  


We denken vaak:  ”Ik los het zelf wel op”.

In verlies kun je echter vastlopen. Na verlies verandert de  wereld, alles kan op zijn kop komen te staan, voelen als chaos en kan jou het gevoel geven dat je geen controle meer hebt op je emoties en op de dingen waar je eerst van dacht erop te kunnen vertrouwen. 

 

Het verdriet om verlies kan alles doen bevriezen.

In de begeleiding gaan we samen op pad.  Op weg door jouw Land van Rouw. 

Wat maakt dat het verlies je, in het hier en nu, op dit moment, zo raakt? 

Gaandeweg ons leven ontwikkelen we onze eigen (overlevings-)strategieën, waar kracht en competenties uit voortvloeien. Maar die ons soms ook zo in de weg kunnen zitten.  

Je kunt in het leven te maken krijgen met verschillende verliezen die je leven op meerdere gebieden beïnvloeden.

Je kunt rouwen om wat je hebt verloren en je kunt ook rouwen om wat er niet is geweest. 

Een rouwproces kan vastlopen en er kunnen omstandigheden zijn waardoor rouwen stagneer. 
Bijvoorbeeld als het verlies te heeft overvallen of er zijn meerdere verliezen achter elkaar zijn geweest; als er andere of meerdere problemen spelen;  of als er (onbewust) verliezen waren in het verleden die niet goed zijn afgerond.  Dat kan ( vaak met een nieuw verlies)  jaren later tot uiting komen in de vorm van lichamelijke- en/of psychische klachten, problemen in de relatie / relaties, in de studie of via werkuitval.

Wanneer je niet voldoende hebt gerouwd, kun je je niet meer ten volle ontwikkelen. Het bemoeilijkt het inslaan van nieuwe wegen naar de toekomst.

 

Verlies- en rouwbegeleiding is een proces waarin je begeleiding krijgt bij het herkennen van het verlies; het erkennen van jouw verlies en het verweven van dit verlies in jouw leven.

 

Op dat pad wil ik graag met je mee lopen om samen te zoeken naar de passende richting, zodat je je weg weer kunt vervolgen.